fbpx

Joga

Joga je praksa uma i tela, stara preko 5000 godina. Vežbanje joge ne podrazumeva samo vežbanje asana i praktikovanje meditacije. Jogu čini 8 stubova joge na koje se i ja oslanjam prilikom podučavanja drugih. Svaki naš čas prožet je radom na sebi i razvijanjem sebe kroz svaki od ovih 8 stubova jer samo usavršavanjem svakog od njih mi možemo iskusiti svoj lični joga put.

Ashtanga yoga

Ashtanga, reč sanskritskog porekla, označava 8 stubova joge. Ashtanga joga kao pravac je najprivlačnija onima koji vole izazove i dinamičan stil joge. Ona sadrži 6 serija, a svaka serija ima tačno određen redosled poza kroz koje se prolazi postepeno dok se svaka ne usavrši. Kada bismo pogledali jednog aštangija videli bismo snažno, mišićavo a uz to i veoma fleksibilno telo. Svakako, put aštangija nije vezan za spoljašnji izgled već je cilj ashtanga joge da nam pomogne kako u fizičkom, tako i u mentalnom i spiritualnom razvoju. Svaki čas ashtanga joge usmeren je na sjedinjavanje pokreta, disanja i fokusa (drišti) i to je ono što je razlikuje od drugih stilova.

ashtanga-joga
vinjasa-joga

Vinjasa yoga

Vinjasa joga je pristup jogi u kome se krećemo iz jedne poze direktno u drugu. Vinjasa joga sesije imaju svoj tok (flow), koji čine različite joga poze i tempo kojim se prelazi iz trenutne u sledeću joga pozu. Časove vinjasa joge čine uvek varijacije poza i njihov redosled, samim tim nikada nećete dobiti 2 ista časa. Vinyasa joga kao filozofiju prepoznaje prolaznu prirodu stvari te se u svaku asanu ulazi, ostaje nekoliko udaha i izdaha i zatim se napušta.Vinjasa časovi su intenzivni, dinamični ali prilagođeni svima jer za svaku asanu uvodim i dve-tri modifikacije kako bi i početnici mogli polako da nađu put ka izvođenju punih asana ali i da grade svoju snagu i fleksibilnost. Radimo na snazi, jačini, fleksibilnosti i mobilnosti našeg tela. Na kraju časa se opuštamo uz meditaciju i pripremamo za novi dan.

Yin yoga

Yin yoga je stil joge koji je najčešće prisutan u našoj Morning Flow grupi. Morning flow časovi su opuštajućeg karaktera, slabijeg intenziteta. Fokusirani su na vežbe disanja (pranayamu), relaksaciju i vežbe (asane) za buđenje tela za divan početak dana. U svakoj pozi ostajemo 2 do 3 minuta radeći duboko na svojoj fleksibilnosti i prepuštanju u svakoj pozi. Yin yoga se razlikuje od nekih drugih stilova joge tako što utičemo na mišiće na drugačiji način. Na mišiće ne delujemo putem brzih pokreta već ostajanjem u asanama duži period, pa time utičemo na vezivna tkiva, fasciju i ligamente. Oni se tako isceljuju i oporavljaju, te povećavaju svoju fleksibilnost.

yin-yoga

Benefiti joge

Fizički

Mentalni

Pridruži mi se

Popunite formu i zakažite konsultacije kako bih razumela Vaše konkretne potrebe i napravila časove potpuno prilagođene Vama.